googlea9e8774a0ac79cc5.html
Lisette Jacobs is architect. www.li-Zarchitectuur.nl

Frank ter Hedde bedenkt en maakt tuinen. www.devrijeruimtearnhem.nl

Wij namen in januari deel aan de netwerkbijeenkomst Samenwerken en Groeien bij De Eigen Zaak. De avond werd geleid door Jobien Wind. Op zoek naar mogelijke samenwerkingsvormen probeert ieder voor zich eerst kernachtig te omschrijven wat zijn of haar product of dienst inhoudt. Vervolgens – in verschillende rondes en in kleine groepjes – gaan we op zoek naar waar je elkaar aanvult, waar raakvlakken zijn en waar je elkaar eventueel kunt versterken of kunt samenwerken. Het werd een heel inspirerende bijeenkomst omdat alle deelnemers 1 ding gemeen hebben: ieder wil – op zijn of haar eigen manier – verandering teweegbrengen, mensen blij maken en zelf blij worden. Dan is er ineens weinig verschil tussen de clown en de ontwerpster van i-pad hoezen of tussen de wandelende coach en de kledingadviseur.

Wij zijn geen uitzondering. Ook wij zijn op zoek naar betekenis, waarde en geluk.

Wij geven beiden vorm aan de ruimte waarin die zoektocht zich voor een groot deel afspeelt: huis en tuin. Voor ons is die ruimte echter geen decor waarin het toneelstuk van je leven zich afspeelt, nee, je gaat een interactie aan met die ruimte. Ze kan je confronteren met groei en verval, laat je de grenzen van het maakbare zien, je ongeduld en haast en ze stelt je voor keuzes die je kunnen helpen de wereld te begrijpen en te accepteren.

Tussen huis en tuin zijn zoveel relaties dat het eigenlijk onbegrijpelijk is dat de samenwerking tussen tuinman en architect niet vaker plaatsheeft. Draait het bij het romantische ‘hutje op de hei’ niet juist om het ultieme samengaan van huis en tuin? En staat dat hutje niet vooral ook symbool voor een heerlijke eerlijkheid: loon naar werken, leven met de seizoenen, zaaien, verzorgen en oogsten, en je voor veiligheid en bij kou en regen terugtrekken met je opgebouwde voorraad?

We zijn op het moment met een aantal gezamenlijke projecten bezig. Het is interessant om te zien waar het ene vakgebied invloed uitoefent op het andere. Daarbij gaat het om veel meer dan esthetiek. Samen met de opdrachtgever zoeken we naar manieren om huis en tuin te verbinden, zowel qua vormgeving als qua gebruik. Samen proberen we die ruimte te maken die veranderlijkheid natuurlijk maakt en sporen en tijd zichtbaar.

We houden jullie graag op de hoogte van onze ervaringen en tot welke samenwerkingsvorm het uiteindelijk leidt. Daar zijn we zelf ook heel benieuwd naar. En de verbindingen – vanuit dat ‘hutje op de hei’ – met andere mensen heeft ook zeker onze aandacht. En er is natuurlijk meer dan de privéwoning. Gelden bovenstaande uitgangspunten ook niet evenzeer voor demente ouderen in een verzorgingshuis, voor kinderen in een kinderdagverblijf, of voor de coach in haar oefenruimte? De kans is groot dat daar weer andere samenwerkingsverbanden uit voortkomen.

Dat brengt ons bij een ander aspect van samenwerken: samenwerken! Ieder van ons heeft heel bewust gekozen om zelf aan het roer te staan en zelf je beslissingen te nemen. Wanneer je gaat samenwerken moet je echter ook weer ‘loslaten’ en ruimte geven aan een ander. We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen: hoe laat je weer los?

Hoe ons dat vergaat kun je volgen op de sites van De Vrije Ruimte, werkplaats voor de tuin en li-Z Architectuur en op Facebook en Twitter.
De Eigen Zaak: op maandagavond 11 maart gaat deze miniworkshop in de herkansing.